Jornada AgroBank:

 

“El futur del sector vitivinícola”

AgroBank reuneix els principals experts del món del vi

per analitzar el futur del sector vitivinícola

 

Juan Alcaraz, director general de CaixaBank, va presidir l'acte juntament amb Carlos Cabanas, secretari general d'Agricultura i Alimentació del MAGRAMA, Salvador Puig, director de l'INCAVI, i Jordi Nicolau, director territorial de CaixaBank a Barcelona.

 

Durant la trobada, a la qual han assistit més de 300 persones, s'han revisat les noves tendències de consum de vi, així com els reptes i oportunitats que ofereixen els mercats internacionals.

 

CaixaBank, que esta realitzant una importantíssima aposta per el conjunt del sector agrícola amb la seva línia de negoci especialitzat AgroBank, va organitzar la segona jornada agrícola per parlar sobre el sector del vi, analitzant les seves grans tendències de futur així com els reptes i oportunitats que s’obren en l’horitzó d’un sector clau per a l’economia catalana i del conjunt d’Espanya.

 

Juan Antonio Alcaraz, Director General de CaixaBank

 

La jornada van estar presidida per Juan Antonio Alcaraz, Director General de CaixaBank i per Jordi Nicolau, Director Territorial de CaixaBank a Barcelona. Igual que en l'anterior edició, va comptar amb convidats de primer nivell i va registrar un gran èxit d’assistència amb més de 300 participants reunits al CaixaForum de Barcelona.

Jordi Nicolau, Director Territorial de CaixaBank a Barcelona

 

L’acte es va dividir en tres grans blocs: un primer institucional, dos ponències de caràcter divulgatiu sobre el sector vitivinícola i d’interès general, i va tancar la jornada una taula rodona amb empresaris del sector. L’objectiu: analitzar i reflexionar sobre la situació general, perspectives, tendències globals i locals i principals reptes del sector vitivinícola, de gran incidència en la nostre economia.

 

Alcaraz  i Nicolau van donar la benvinguda als assistents i van posar en valor  i emfatitzar els diferents elements que configuren la decidida aposta de CaixaBank per estar al costat dels seus clients en el segment agrícola amb una xarxa d’oficines i de gestors orientats i preparats per satisfer les necessitats específiques del sector.  Alcaraz va destacar com AgroBank vol estar al costat del sector vitivinícola en totes les parts de la cadena, des de la producció a través de línies específiques de finançament o l'impuls a les inversions per potenciar la innovació o el creixement, fins el procés de comercialització i exportació a nous mercats, avui una de les grans dinàmiques del sector del vi.  La segona jornada AgroBank sobre el sector del vi, va destacar, Jordi Nicolau, és una altre mostra de com CaixaBank vol materialitzar el seu suport a un sector en constant canvi i innovació, que té com a principals reptes satisfer les demandes de consumidors amb un creixent nivell d'exigència i destacar enfront d'un ampli ventall de competidors.

 

AgroBank dona servei a més de 335.000 clients agraris per tot Espanya, i té prop de 580 oficines personalitzades per el sector agrícola amb més de 2.000 professionals especialitzats per donar cobertura aquet segment de clients.  Una aposta de futur que vol donar suport al finançament d’un sector econòmic importantíssim en el nostre teixit productiu i exportador que representa un 10% del PIB.

 

La proximitat, va destacar Alcaraz, és una aposta estratègica de CaixaBank: “de les nostres 5.200 oficines, 2.000 estan en poblacions de menys de 1.000 habitants, el que ens converteix en l’entitat financera amb més penetració rural, arribant vora 3 milions de clients.”

 

D’altre banda, també es va destaca l’acord entre CaixaBank y el Banc Europeu d’Inversions per el qual es destinen 200 milions d’euros per  al finançament del creixement del sector agrícola al mateix temps que s’han enfortit els llaços amb cooperatives, institucions i altres organitzacions relacionades amb el sector.

 

Tant Alcaraz, com també Jordi Nicolau, van agrair l’aposta, participació i compromís, des del començament, de l’Institut Agrícola en el gran projecte d’AgroBank.

 

La part més institucional de les jornades va comptar també amb les intervencions de Salvador Puig, director de l'INCAVI, i de Carlos Cabanas, secretari general d' Agricultura i Alimentació del MAGRAMA, van destacar la bona salut d’un sector que està en ple procés de canvi i creixement, sobretot pel que fa les exportacions. Tots dos també van coincidir en assenyalar que un dels grans reptes està en el mercat domèstic, caracteritzat per una forta competència, i una gran desconnexió del públic jove el que també suposa –com desprès es va poder veure al llarg de tota la jornada– una gran font de creixement per el futur si se sap connectar amb els nous perfils de consumidor, dels quals també es va parlar durant les jornades.

Puig va remarca que amb el porcí i la fruita dolça, els vins i caves són el tercer gran motor del sector agrícola català amb una importantíssima dimensió exportadora. Tots tres sectors estratègic de futur. Puig també va destacar la importància del repte demogràfic –hi ha poca joventut al camp– i que només una 1 de cada 3 ampolles de vins i cava que es beuen a Catalunya són de producció domèstica.

Salvador Puig, Director de l'INCAVI

 

Per la seva banda, Cabanes, en representació del Ministeri, va iniciar la seva intervenció agraint a la Caixa el seu suport al sector i per la organització de les jornades i va posar en valor algunes dades de l’últim exercici amb un gran pes de les exportacions: “Espanya exporta cada cop més, i cada cop amb més marge, fins els 24 milions hectolitres en l’últim any. Malgrat encara tenim camí per recórrer.” Tanmateix va posar en valor, per exemple, els avenços que s’han dut a terme en poc temps citant el cas específic de la Xina i posant en valor l’activitat desenvolupada per la ministra García Tejerina. Duran l’última cimera del G20 a la Xina, amb els principals ministres del ram, Espanya es va poder reunir amb el ministre del ram xinès i on el comissari Hogan va posar a Espanya com exemple que ha multiplicat per 10 les seves exportacions agrícoles amb la Xina en menys de 7 anys.  Per últim, Cabanas va posar en valor l’actiu que suposa les Denominacions d’Origen com a font per el creixement del consum als mercats internacionals i també en el mercat domèstic.

Carlos Cabanas, Secretari General d'Agricultura i Alimentació del "Ministerio de Agricultura"

 

El segon acte de la jornada, de caràcter divulgatiu, va comptar amb dos presentacions magistrals a càrrec de Rafael Del Rey, Director General del Observatorio Español del Mercado del Vino, i de Juan Park, Director d’Investigació de Wine Inteligence, una consultora especialitzada en tendències, dades, anàlisi i consultoria per el sector vitivinícola.

 

En primer lloc, Del Rey es va centrar en donar una visió global, també domèstica, de les grans xifres de producció i consum del mercat del vi, assenyalant els principals canvis i la positiva evolució del conjunt del sector en els darrers anys. La presentació de del Rey va anar acompanyada de totes les xifres que determinen l’equilibri entre producció i consum en un moment on el conjunt del sector està en un moment de canvi accelerat. Del Rey va parlar de que els canvis venen per canvis en la demanda –com desprès es va poder veure en la presentació de Juan Park– mentre que la producció/existències estan evolucionant de forma molt estable. La gran mega tendència del sector es el gir que ha donat aquest entre consum domèstic i exportació: la primera ha caigut vora un 30% en el últims 8 anys mentre les exportacions es multiplicaven per 4 en el mateix període; Espanya ja exporta el doble del que ven en el mercat domèstic. L’altre gran missatge d’una presentació molt completa i rica amb dades, va ser destacar diverses vegades la importància que té la distribució en el sector posant com exemple el cas del Regne Unit o Hong Kong, dos de les grans potencies exportadores de vi malgrat no comptar amb una forta producció pròpia.

Rafael del Rey, Director General del Observatorio español del Mercado del Vino

 

Baldiri Ros, Preident de l'Institut Agrícola, entre els convidats

 

Juan Park va centrar la seva intervenció en destacar algunes de les grans tendències del consumidor global de vi valent-se de nombrosos exemples i casos reals. Per Park la gran pregunta que es té que fer el sector del vi gira entorn a saber què vol el nou consumidor de vi. De cada 10 ampolles de vi que es consumeixen, 5 es consumeixen en mercats madurs on el creixement del mercat és del -1%; dels mercats emergents no tots estan creixent en consum amb la mateixa intensitat el que fa que, 2 de cada 3 ampolles que es consumeixen a nivell global es consumeixen en mercats en decreixement. Això sí, la part del mercat que creix ho està fent a un ritme del 6%. En tot cas, un gran repte que només es pot afrontar sofisticant el màrqueting i afinant els productes de manera que connectin cada cop més amb un consumidor diferent. Per això Park també va emfatitzar la importància per les companyies vitivinícoles que té el fet de preguntar-se quin és el seu negoci: venem marge o simplement venem vi. Aquesta pregunta no només afecta les grans companyies sinó que també els petits productors.

Juan Park, Director d'Investigació de Wine Inteligence

 

En la seva intervenció, Park també va donar algunes pinzellades i va deixar alguns conceptes-eina per convidar a la reflexió per part dels assistents. En els mercats madurs, com el del vi, les diferents categories les caracteritza una gran centralitat, és a dir, la diferencia entre un producte o un altre, de característiques semblants és molt difícil. Va posar com exemple –força il·lustratiu– la categoria del licor Sake, tant popular al Japó, on les principals marques i productes gairebé no es diferencien unes de les altres. Els productes s’esforcen en ser acceptables, és a dir: complir amb les expectatives de qualitat, preu, etiqueta, tamany, sabor, etc., dels consumidors. Hem de ser conscients, va remarcar Park, que el gran driver en la presa de decisions del consumidor és “evitar l’error”. Si volem portar un vi a un sopar d’amics, la clau en aquesta decisió és que el vi que portem sigui fàcilment acceptat per  tothom, que no ens equivoquem. Aquí esta l’èxit del Lambrusco o el Prosecco, tots dos vins de gran èxit comercial global.

 

Park va explicar la importància en el disseny del producte: una marca senzilla, clara, un nom clar i entenedor, són elements que el consumidor els acaba percebent com elements d’una major qualitat en el producte. Durant tota la intervenció de Park es van intuir les aplicacions pràctiques de les investigacions del premi Nobel Daniel Kahneman i de Amos Tversky que han desenvolupat la teoria de l’economia conductual, analitzant els esbiaixos inconscients i les maneres amb les que les persones prenem decisions i preferim certes coses en front d’unes altes.

El subjectivisme del consumidor afegeix dificultat a tots els processos de màrqueting, avui peça imprescindible en qualsevol empresa. Al concepte de centralitat de marca, Park va contraposar el concepte de distinció: Com la nostra marca es distingeix de la resta? Com fem destacar el nostre producte? La dificultat està en no caure en excentricitats, propostes d’alt rics, que s’allunyin tant de la “centralitat” de la categoria que quedem a la perifèria.

 

Park va destacar que una estratègia guanyadora passa per aconseguir productes amb centralitat, és a dir, una alta acceptació social del producte, amb un missatge clar, coherent, simple, mantenint sempre una bona relació qualitat preu. La recomanació és tenir objectius clars, estratègia definida i una visió llarg termini.

L’últim plat de la jornada va ser una taula rodona amb professionals del sector formada per Mireia Torres, Directora d’I+D del grup Torres, Ton Mata, Director General de les Caves Recaredo, i Quim Vila, propietari de Vila Viniteca. El contacte directe amb el sector va servir per fer el necessari contrast de la teoria a la practica, sempre més complexa i difícil i sovint, difícil de sintetitzar en grans tendències.

 

D'esquerra a dreta: Ton Mata, Director General de Caves Recaredo; Quim Vila, propietari de Vila-Viniteca; Mireia Torres, Directora d'I+D del Grup Torres. D'esquena, Ramon   Francàs, moderador.

 

Mireia Torres, va centrar les seves intervencions en algunes de les noves tendències en el mercat del vi i va destacar que els vins ecològics estan creixent a tots els mercats dins i fora d’Espanya. Ton Mata, va parlar en primera persona de com les caves Recaredo han implementat noves tècniques de biodinàmica en tot el procés de producció. En la seva intervenció va posar en valor que l’objectiu és el mateix: fer un bon vi. A partir d’aquí les tècniques biodinàmiques, que busquen una gestió més orgànica en la cadena d’elaboració del vi, s’han integrat de manera natural en tota l’organització, en tots els processos i de forma natural. Aquest enfoc holístic permet posar veritablement un èmfasis afegit a que el vi treballa i gestiona éssers vius i en definitiva es tracta d’entendre la completitud de la cadena atròfica i saber-ho posar en valor. Els resultats estan, va concloure.

 

Quim Vila, de Vila Viniteca i molt a prop del consumidor final, va posar una certa dosi de escepticisme respecte les grans tendències i números posant sobre la taula una altre realitat i és que les noves tendències i productes no sempre van acompanyades, necessàriament, de més preu. El mercat sa i el mercat natural creixent, però segueixen sent nínxols molt petits d’un mercat bàsicament determinat per els productes tradicionals que segueixen marcant el gruix de les vendes. La relació qualitat preu del vi és encara avui la gran palanca per el consumidor final. Tot es resumeix en la frase que l’ important es fer un bon vi.

 

La jornada també va servir com a punt de trobada del sector on es van poder fer activitats de networking i estar en contacte amb el personal de CaixaBank que es va comprometre a retrobar-se amb el sector l’any vinent en una nova jornada.

Baldiri Ros va tenir ocasió de saludar a socis de l'Institut Agrícola.  En la imatge de dalt, amb Mireia Torres i en laquesta, amb Jordi Vallès i
Josep Anton Bolet.

 

Article publicat a La Drecera 158 Juliol - Agost 2016

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya

Empresa