Foment del Treball i l’Institut Agrícola presenten un pla per convertir Catalunya en el hub agroalimentari del sud d’Europa  

El president de Foment del TreballJosep Sánchez Llibre, el president de l'Institut Agrícola i vicepresident de Foment, Baldiri Ros, i Virgínia Guinda, vicepresidenta de Foment han presentat en roda de premsa un pla d'actuació per respondre a les conseqüències derivades de la pandèmia i del conflicte d'Ucraïna per al sector. Els objectius prioritaris d'aquest Pla Agroalimentari són garantir el subministrament alimentari i reduir la dependència exterior. Entre les 6 mesures plantejades hi destaquen: 

 

Instar a la Generalitat a fer compatible la “agricultura ideal” amb la “agricultura real” amb mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic que suposin millores de productivitat i rendiment dels cultius. 

Ver video

 

No ampliar la ZEPA del Delta del Llobregat per no arruïnar la indústria agroalimentària de proximitat en la conurbació urbana de Barcelona, sent una de les seves principals fonts de sobirania alimentària. 

Ver vídeo

 

Impulsar amb Fons Europeus la construcció del Canal d'Urgell per impulsar el regadiu de 87.000 hectàrees que garanteixin un part substancial del subministrament alimentari de Catalunya  

 

Ver vídeo

 

Foment del Treball trasllada als grups polítics del Parlement Europeu mesures per compensar l'augment de preu de les matèries primeres i de l'energia.

+Llegir-ne més

 

ES CONSTITUEIX LA COALICIÓ “UNITS PEL BOSC” PER CONCÓRRER A LES PROPERES ELECCIONS DEL CENTRE DE LA PROPIETAT FORESTAL

El passat 16 de desembre va tenir lloc l’acte formal de constitució de la nova candidatura que, per primer cop, agrupa les principals associacions i organitzacions que actuen al món forestal. Així, el Consorci Forestal de Catalunya, BOSCAT, Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Unió de Pagesos i JARC han aconseguit consensuar un programa de coalició – signat per totes les parts – on es recullen els principals reptes i neguits de la propietat i gestió forestal, així com el compromís conjunt d’entomar-los i treballar des del Centre de la Propietat Forestal (CPF) per mirar de solucionar-los i donar una sortida de futur al sector forestal.

D’entre els principals acords assolits, en destaquen els següents:

 • L’impuls a la modernització de l’administració forestal a fi de convertir el CPF en l’única administració del Bosc.
 • Treballar per una millora clara del finançament de les polítiques forestals i del medi natural que s’impulsen des del CPF.
 • Millorar de forma clara la Governança i compatibilitat de les polítiques ambientals respecte de la gestió forestal.
 • L’aposta decidida per la millora de les rendes provinents de l’activitat i la propietat forestal, apostant entre d’altres per impulsar la titulització i mercats de drets de CO2, la funció energètica, l’aprovisionament industrial de matèries primes sostenibles, la millora de la regulació pels aprofitaments secundaris i la captació d’inversions per Catalunya.
 • La Gestió Forestal Sostenible com a pilar inconfusible de la prevenció d’incendis i la millora del medi.
 • El Desenvolupament de l’Estratègia de la Bioeconomia centrada en el bosc.
 • La potenciació de la tasca del CPF entre les que ha de destacar l’impuls a la certificació forestal i la seguretat jurídica dels instruments de gestió que s’hi aproven.

En total, més de 30 línies de treball amb l’objectiu de, entre tots, aconseguir capgirar la situació del sector forestal a fi que, com succeeix a tota Europa, esdevingui un sector econòmic potent i capdavanter, essencial en la nova economia que Europa impulsa. Les eleccions se celebraran el proper 26 de febrer del 2022.

 

El president de l’Institut Agrícola, Baldiri Ros, explica a el Món de RAC1 que no és necessària l’ampliació de la ZEPA per complir amb la UE.

Fer-ho arruïnaria l’economia del Baix Llobregat i de l’àrea metropolitana per l’impacte en el futur de les infraestructures i la pèrdua del Hub agroalimentari.

+ Escoltar audio

 

150 empresaris agroalimentaris rebutgen l'ampliació de la zona ZEPA al Baix Llobregat

L'Institut Agrícola Català de Sant Isidre pren la iniciativa en defensa de l'agricultura de proximitat de Barcelona que abasteix diàriament Mercabarna i el hub agroalimentari del Baix Llobregat davant la intenció de la Generalitat d'ampliar la zona ZEPA -Zona d'Especial Protecció d'Aus- al Delta perquè "arruïnaria l'economia del Baix Llobregat i de l'Àrea Metropolitana per l'impacte en el futur de les infraestructures i la pèrdua de l'hub agroalimentari del Baix Llobregat". En aquest sentit el president de l'Institut Agrícola, Baldiri Ros, escriu a l'editorial de la revista Drecera: “No cal l'ampliació de la ZEPA per compensar l'ampliació de l'aeroport del 2006 i es podria fer l'actual ampliació sense ampliar les ZEPAS de zona agrícola”.

+ Llegir més

  

NO volem una ZEPA destinada a arruinar l'Economia del Baix Llobregat

ANÀLISI DE LA CARTA D'EMPLAÇAMENT DE LA UNIÓ EUROPEA:

 

La Comissió Europea reclama subsanar els incompliments del pactat en la primera ampliació de l'aeroport però no reclama -en cap cas - 'hipotecar' la zona agrícola

Per llegir-ne més, descarregar la Drecera - Flash Informatiu Baix LLobregat

   

ALGUNS DUBTES RAONABLES A L'EQUADOR DE LA COP26

Després d'una primera setmana frenètica, la COP26 encara els seus últims set dies amb una mica d'escepticisme davant dels possibles resultats, sobretot pels anuncis d'alguns països com Austràlia o Aràbia Saudita que no pensen abandonar els combustibles fòssils a curt termini

+Llegir article publicat a El Ágora

Per Javier Santacruz. Economista. Cap del Servei d'Estudis de l'Institut Agrícola

 

 

COP26:La discussió no només és a les finances, sinó en què es considera “verd”

Tot i que gran part d'aquesta COP26 de Glasgow sembla enfocada a la qüestió del finançament de l'acció climàtica, que ha estat també el tema principal d'aquest dimecres, també hi ha discussions importants sobre un tema clau: què es considera exactament "verd"

+Llegir article publicat a El Àgora

Per Javier Santacruz. Economista. Cap del Servei d'Estudis de l'Institut Agrícola

 

 

Més ambició però més necessitats financeres: així arrenca la COP26

La primera jornada de la COP26 ha evidenciat que la majoria dels països són conscients de la necessitat daccelerar lacció climàtica. Tot i això, encara queda molt per aclarir a nivell de finançament, una paraula que ja és protagonista a Glasgow

+Llegir article publicat a El Ágora

Per Javier Santacruz. Economista. Cap del Servei d'Estudis de l'Institut Agrícola

 

L'Institut Agrícola serà present a la COP26 juntament amb la delegació de CEOE

Per analitzar la repercussió donin l'agroalimentació i la silvicultura d'aquesta cita en què el sector privat hi juga un paper fonamental

   

“VERITATS I MENTIDES DE LA GESTIÓ DELS ESPAIS PROTEGITS”

El cas de l’Aeroport del Prat

L'ampliació de l'aeroport Josep Tarradellas - Barcelona Prat- ha centrat la polèmica (i la seguirà centrant en els propers mesos i anys) en l'impacte sobre el medi natural i, molt especialment, per la recerca d'una solució que compensi l'efecte ambiental que tindrà tant la construcció de la infraestructura com la seva gestió posterior. Durant els últims mesos, s'ha posat el focus en la necessitat de protegir com més hectàrees fossin possibles, sota el supòsit -fins ara no rebatut- que com més quantitat de territori estigui protegit, més es compliran els requeriments que posa la normativa europea .

No obstant, això dista enormement de la realitat. Tal com es podrà comprovar a continuació per cada punt d'aquest Decàleg, més hectàrees protegides no impliquen aconseguir millor els objectius de biodiversitat i protecció de la natura, atès que, si no hi ha un model de gestió modern, competitiu i basat en l'evidència científica més recent, no només no es protegirà adequadament el medi ambient, sinó que hi ha un greu risc de deteriorament dels ecosistemes.

Aquesta, i no altra, és la problemàtica no només de l'anterior ampliació de l'aeroport de Barcelona sobre la qual s'ha remès una carta d'emplaçament per part de la Comissió Europea, sinó que és comú a una bona part de zones ZEPA (figura fonamental de Xarxa Natura 2000) a Espanya, on s'han lliurat desenes de milers d'hectàrees a canvi d'un model de gestió més que qüestionable o, com ha succeït amb el Consorci de Parc Natural de Delta del Llobregat, inexistent en 10 anys.

No es pot, per tant, lliurar un xec en blanc a les administracions competents (Govern i Consorcis de Gestió) sense que hi hagi ni la més mínima evidència que es posarà en marxa una gestió eficient, d'acord amb criteris tècnics i no ideològics o polítics. El cost econòmic de la protecció Xarxa Natura 2000 és prou alt per als empresaris agrícoles perquè, a més, no hi hagi una seguretat raonable que es farà una gestió adequada de les terres i ecosistemes lliurats. Per això, es fa necessari revelar què és cert i què no ho és tant en la gestió de les zones protegides del Prat com en general en un país amb més de 1/3 del territori protegit sota Xarxa Natura 2000 com és Espanya.

(Decàleg elaborat pel Servei d'Estudis de l'Institut Agrícola)

 

 

L'Institut Agrícola demana un model que combini protecció i impuls a la indústria al Prat

L'Institut Agrícola, membre de Foment del treball, ha rebutjat la solució d'augmentar les hectàrees protegides en els voltants de l'aeroport del Prat com a única solució per tirar endavant l'ampliació de la infraestructura, ara descartada, ja que segueix un supòsit erroni que "com més quantitat de territori estigui protegit, més es compliran els requeriments que posa la normativa europea", segons recull en un decàleg sota el títol Veritats i mentides de la gestió dels espais protegits.

+Llegir article

 

 

RECUPERANT

Article de Pedro Nueno a La Vanguardia, on pensa en la propietat i la valora. Nueno destaca l'aeroport del Prat com un dels motors que ens va portar a dalt, assenyala que l'ampliació no és un caprici de ningú i afirma que els terrenys que s'hagin d'utilitzar caldrà pagar-los bé.

+Llegir article

  

Comunicat de Foment sobre la suspensió de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona – El Prat

En primer lloc, volem expressar des de Foment la nostra indignació i perplexitat per l’actitud del Govern de la Generalitat en relació a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Indignació que ens porta a afirmar que els empresaris no estarem parats davant de tanta irresponsabilitat que ens porta inexorablement a l’empobriment del país:

 

A la ruïna econòmica de Catalunya

A la ruïna econòmica de moltes petites i mitjanes empreses i autònoms

A la ruïna econòmica de moltes famílies

I hipotecant la feina del futur dels nostres joves

 

En segon lloc, volem deixar clar que l’ampliació de l’aeroport necessàriament ha de complir totes les exigències mediambientals, ja que així ho exigeix la Comissió Europea, que és qui té la darrera paraula.

 

Farem tot el que estigui al nostre abast per frenar tanta negligència, tant per part de l’Ajuntament de Barcelona com del Govern de la Generalitat.

 

El debat obert pel Govern de la Generalitat sobre La Ricarda és una greu irresponsabilitat.

 

Lamentablement, el Govern de la Generalitat no ha estat a l'alçada ni ha actuat amb la prudència i diligencia que han de presidir tota actuació d'un govern. És imprescindible donar suport unànime i sense fissures al projecte d'ampliació de l'aeroport. Insistim, des de Foment, en l'error de situar a La Ricarda al centre del debat. Tanta frivolitat, que es posa de manifest amb declaracions contradictòries entre diferents Consellers del Govern, no es pot tornar a repetir.

 

És urgent una ràpida rectificació del Govern de la Generalitat i que d'una vegada per totes s'expressi públicament amb una sola veu.

 

Demanem al Govern que resolgui les seves discrepàncies internes privadament i actuï públicament de manera cohesionada.

 

Es també lamentable la manca de cohesió interna de la coalició que governa a España. La visita de la Ministra de Treball Yolanda Díaz juntament amb l’Alcaldessa Ada Colau a La Ricarda, es una deslleialtat de la Ministra amb el Govern del que forma part que no es tolerable, practicant filibusterisme polític, dinamitant el pacte per darrera.

 

Estem a un pas de fer el ridícul internacionalment. Fa massa temps que estem instal·lats en la cultura del NO, repartint les responsabilitats a altres administracions sense assumir les pròpies.

 

Com dèiem més de dues-centes entitats el passat 2 de juny en l'acte d’ESADE "Tots amb l'ampliació de l'aeroport" el país necessita polítiques de creixement, que permetin dinamitzar l'economia alhora que afavorir la cohesió social. Sense creació de riquesa no e possible la seva redistribució, ni personal ni territorial. Sense creació de riquesa l'estat del benestar esdevindrà insostenible.

 

Cal que es prioritzin les infraestructures públiques i privades vitals per al país i per al seu desenvolupament, que li permeti competir internacionalment i reduir el seu dèficit històric denunciat per la societat civil catalana. No podem renunciar al progrés que aporten les infraestructures, i més quan ens hi falten, per això, cal treballar per assolir els consensos necessaris per dur-les a terme.

 

Instem amb tota l'energia possible que el Govern d'Espanya i el Govern de la Generalitat obrin un diàleg amb profunditat que permeti aprovar la inversió de l'aeroport. Catalunya necessita aquesta inversió per situar-nos en condicions en un món competitiu, per l’impacte extraordinari que aquest projecte tindrà en generació de riquesa i llocs de treball.

 

Finalment, que tothom assumeixi les seves responsabilitats. Rebutjar un projecte d'aquestes dimensions genera un gravíssim perjudici a tota la societat, fet que sens dubte ha de tenir conseqüències polítiques per esdevenir una actuació clarament negligent.

 

Abandonin la irresponsabilitat. Dialoguin i Pactin.

 

Video Roda de Premsa

 

 

L'EMPRESA AGROALIMENTÀRIA NO SERÀ LA BAULA PERDUDA DE L'AMPLIACIÓ DEL PRAT

Baldiri Ros, president de l'Institut Agrícola, escriu a El Periódico sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat exposant que l'èxit econòmic, social i mediambiental necessari passa per evitar el desmantellament d'una indústria tan rellevant com necessària com és l'agroalimentació

Llegir article

 

Entrevista a Baldiri Ros 

Amb 170 anys d'història, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre està vivint i protagonitzant els canvis que s'estan produint en el sector agrícola espanyol des d'una òptica d'empresaris tradicionals integrats en les patronals de referència com Foment del Treball o CEOE, però alhora des d'un punt de vista innovador. Amb un discurs en defensa la propietat i l'economia de mercat, l'Institut mira cap a Europa com el terreny d'actuació més important per als propers anys i advoca per reformes importants que col·loquin el sector agroalimentari a la mateixa alçada que altres sectors de l'economia que generen un alt valor afegit.

Baldiri Ros, pagès de naixença, empresari agrari de vocació  i de formació Enginyer Tècnic Agrícola i Master Superior en Riscos Laborals per la UB, n’és al capdavant, situant l’Institut Agrícola com la seu dels empresaris agroalimentàris i forestals de Catalunya, fent-se escoltar arreu d’Espanya i Europa. Actualment és vicepresident de Foment del Treball i membre de la Junta Directiva de la CEOE

Llegir entrevista

 

Ampliació de El Prat: la necessitat de ser inteligents

Baldiri Ros, president de l'Institut Agrícola, escriu a La Vanguardia sobre l'èxit que suposaria l'ampliació de El Prat si s'aconsegueixen conjugar quatre àmbits fonamentals: econòmic (inversió, creixement, generació d'ocupació), social (cohesió social i desenvolupament urbà), mediambiental (potenciar el capital natural existent i futur) i territorial (fortalesa productiva agroalimentària, interconnexions amb l'exterior ...).

Llegir article

 

Baldiri Ros destaca la importància de l’agricultura i tota l’economia que té a veure amb la terra i els seus valors  

En la presentació de la la IGP Ratafia Catalana

Foment del Treball va acollir aquest dijous la presentació de la Identificació Geogràfica Protegida Ratafia Catalana, que lidera el Consell Regulador d’aquesta IGP. L’acte, en que hi ha participat el vicepresident de Foment del Treball i president de l’Institut Agrícola, Baldiri Ros; el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chías, i el president de la IGP, Faustí Bosch, ha servit per reivindicar la vigència i modernitat de la ratafia catalana com a licor de referència, popular, tradicional i propi, per a que sigui inclòs a les cartes dels restaurants, i recomanat per a les sobretaules per part dels propis restauradors.

La campanya implica els productors de la IGP, els restauradors, i els distribuïdors, i per això ha comptat també amb la presència del president del Consell Regulador, Faustí Bosch, que ha parlat en nom dels productors

Baldiri Ros, vicepresident de Foment del Treball i President de l’Institut Agrícola, ha recordat en la seva introducció la importància de l’agricultura i tota l’economia que té a veure amb la terra i els seus valors, potenciats després de la pandèmia.

veure video

  

Taula de Treball per al desenvolupament econòmic i agroalimentari del Baix Llobregat

L’INSTITUT AGRÍCOLA, juntament amb la patronal del Baix Llobregat, AEBALL, i el suport de les Cooperatives Agrícoles de Gavà i Viladecans, han impulsat la creació d’aquesta Taula per a la promoció del sector agroalimentari de la comarca de la que també en formen part els Ajuntaments de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat.

Llegir-ne més

 

Conclusions del 4rt. Congrés de la Pime Catalana, organitzat per Fepime Catalunya

Sota el lema “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana”, la patronal vol conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia de la Covid -19.

Fepime Catalunya, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, ha organitzat el 4t Congrés de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya que va començar el 23 de febrer i ha finalitzat el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya, amb la participació de l’Institut Agrícola.

Llegir-ne més

Video resum (A partir del minut 10:04 surt la part de l’Institut Agrícola)

 

Clam unitari empresarial a favor de l'acord per a l'ampliació de l'aeroport Barcelona-El Prat

Foment del Treball demana un acord ràpid per l’ampliació de l’aeroport i “no tancar portes a les inversions que revolucionen la connectivitat de Barcelona”

 • La representació del món econòmic, institucional, social i cultural de Catalunya i Barcelona es reuneixen a ESADE i demanen a AENA, a la Generalitat de Catalunya, als ajuntaments del Area Metropolitana i a la Comissió Europea que facilitin l’acord que permeti aprovar l’ampliació.
 • Sánchez Llibre destaca que l’acord ha de ser ràpid. “tenim tot menys temps”.
 • Les entitats adherides representen la pràctica totalitat del PIB català i 2,4 milions d’assalariats del sector privat.
 • “Les autoritats han d’escoltar i aucultar el pols de la societat a l’hora de prendre decisions transcendents”, diu Josep Sánchez Llibre.

LLegir-ne més

 

 

L’INSTITUT AGRÍCOLA CELEBRA 170 ANYS !

Un 22 de maig, ara fa cent setanta anys, es fundava l’INSTITUT AGRÍCOLA. Un centenar i escaig de propietaris i empresaris agraris catalans promogueren  la creació d’una entitat que tenia per objecte principal “l’avançament en el conreu i l’economia rural i la defensa i protecció dels interessos agrícoles en general i del particular dels seus associats”. Així deia textualment la seva Acta Fundacional de 22 de maig de 1851.

Aquesta breu frase segueix del tot vigent. Evidentment que actualitzada i adaptada als nous temps. Però l’esperit de servei a un sector econòmic punter i puntal de la nostra societat segueix actiu. Estem orgullosos de tot el camí que portem fent des de llavors, amb tots els seus èxits i reconeixements, i, per què no, amb alguna que altre incapacitat de comprensió. Enrere queden aquells inicis on prevalia la formació i la posada a disposició dels pagesos de les novetats i publicacions de l’agronomia que es feia fora de les nostres fronteres. Prova d’això va ser, i segueix sent-ho, el bagatge documental i bibliogràfic de la nostra Biblioteca o del Calendari del Pagès. La primera, una de les més reconegudes dins el nostre àmbit. Ara, però, ja superada per les noves tecnologies que estan canviant la disposició del coneixement en paper cap al digital. Però el llibres segueixen allà, com a mostra del coneixement que la nostra Entitat va cercar arreu per a que els socis en fossin sabedors. Aquesta tasca, doncs, la seguim fent amb la mateixa il·lusió i amb el mateix esperit formatiu: la nostra revista bimensual La Drecera, les Fitxes Informatives o la web institucional, per citar-ne uns exemples.

Segurament els nostres socis Fundadors no eren conscients que la seva il·lusió i valentia en fundar l’INSTITUT AGRÍCOLA tindria tant de recorregut. I cent setanta-anys, segueix en marxa, per defensar el sector agroalimentari i la propietat privada de les explotacions agrícoles, el reconeixement de la vàlua d’una activitat essencial tant per la pròpia pervivència de l’espècie humana, com del territori, del medi ambient o de tot allò que ens envolta.

I com no podria ser d’altre manera, adaptant-nos a la globalitat, som nosaltres mateixos els que anem a fer proselitisme dels nostres objectius i principis fora de les fronteres. Per que com diu el refrany popular “a casa no hi porten res”. És per això que estem presents en totes aquelles organitzacions representatives dels sectors econòmics, ja siguin de caire autonòmic, nacional o europeu. No ens ha de fer abaixar el cap, com no ho varen per els Fundadors, de fer lobby. Ells ho varen tenir clar, i nosaltres ho seguirem fent. Que per molts anys ho puguem fer !

 

 

4T Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Fepime Catalunya

 

Resiliència, digitalització i sostenibilitat, claus per a la recuperació de la pime agroalimentària catalana  

La necessitat de crear xarxes de connexió entre les pimes del sector, la integració dels mercats i l’aposta per una sostenibilitat econòmica i ambiental destaquen entre les principals inquietuds de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre.

Barcelona, 19 de maig de 2021. L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre ha protagonitzat aquest dimarts una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya organitzat per Fepime Catalunya amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la Pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.

Llegir-ne més

 

 

Foment del Treball es posiciona sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona – El Prat, apostant per trobar un equilibri entre la política ambiental i la competitivitat econòmica

Josep Sanchez Llibre, president de Foment del Treball, ha exposat en roda de premsa el posicionament de la patronal en relació a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona – El Prat, tot destacant la necessitat de no deixar perdre una zona d’activitat econòmica de primer ordre:

Foment del Treball aposta per trobar un equilibri entre la política ambiental i la competitivitat de l’economia; en aquest cas concret del Baix Llobregat:  entre la protecció dels espais naturals del delta i la permanència i perdurabilitat de les empreses agràries. El sector agroalimentari ha demostrat ser una activitat econòmica estratègica, potent, moderna, propera i vital com s’ha demostrat en aquests moments de pandèmia.

No es pot permetre que es perdi una zona d’activitat econòmica de primer ordre, amb empreses tecnificades (regadiu, hivernacles, cultius sense sòl, etcètera), al bell mig de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i que ha de ser-ne el seu rebost d’aliments de proximitat i a preus assequibles. 

Entenem que el creixement econòmic va lligat al desenvolupament d’infraestructures. Respecte de l’ampliació de l’Aeroport, si realment és necessària la seva ampliació per poder donar el servei que se li reclama, cal dur-ho a terme. No es pot permetre de cap manera perdre aquesta oportunitat d’adaptació d’aquesta infraestructura, motora d’activitat econòmica potent.

12 de maig

  

9 de maig - DIA D'EUROPA

  

La Llei de Canvi Climàtic: primer pas per a la valorització econòmica dels boscos com a principals embornals de CO2

L'Institut Agrícola ha enviat als mitjans un comunicat en el qual subratlla la rellevància de l'acord sobre la Llei de Canvi Climàtic al Congrés dels Diputats com un important pas per al reconeixement de el sector forestal com a agent imprescindible per lluitar contra el Canvi Climàtic.

Llegir comunicat

 

22 de març – Dia Mundial de l’Aigua

APOSTA PER L’ÚS DE L’AIGUA REGENERADA A LA INDÚSTRIA 

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, L’Institut Agrícola vol posar de manifest que l’aigua és un recurs natural essencial i estratègic per al desenvolupament econòmic i la qualitat de vida. I, en concret, l’aigua regenerada és un actiu important i molt a tenir en compte per a la Indústria. Per això, és necessari trobar sistemes i fonts alternatives per a la seva obtenció i ús, allà on sigui necessària.  

Espanya és líder en aigua regenerada. Les empreses del sector han desenvolupat una tecnologia que, a més, han exportat a una gran quantitat de països amb problemes similars al nostre. Aquesta inversió continua en I+D+i fa de la tecnologia espanyola una gran aliada per a continuar avançant en quant a desenvolupament en aquest camp.  

La utilització d’aigua regenerada a la Indústria servirà d’impuls a la implementació de les mesures recollides a l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, que considera prioritari millorar en un 10% l’eficiència en l´ús de l’aigua en els cicles productius, per a reduir la seva demanda. 

 

 

21 de Març - Dia Internacional dels Boscos

Reconeixement dels boscos com a embornals de CO2 i aprofitament de la biomassa

L’Institut Agrícola vol reivindicar, amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, la necessitat d’adaptar la legislació climàtica, la legislació territorial, fomentar l’emprenedoria al sectors rurals i fer-los partícips dels nous desenvolupaments que estan cridats a ser – segons la Comissió Europea – part fonamental dels seus ingressos en un futur.

El reconeixement de les activitats incloses al sector LULUFC (sector forestal, agrari i els canvis en l’ús de la terra) pel seu paper essencial com a reservori de CO2, és un dels aspectes que més ràpid està avançant en el desenvolupament declaratiu, propositiu i normatiu de la Unió Europea al voltant del nou Pacte Verd.

Europa s’està preparant per l’eventualitat, que alhora és necessitat, del reconeixement dels drets de CO2 generats per productors agraris i forestals. És necessari, doncs, que Espanya i Catalunya revisin la seva legislació per preveure aquesta eventualitat, sinó, quan Europa estigui llesta, nosaltres farem tard.

A l’igual que està fent a Europa, L’Institut Agrícola participa activament en el procés legislatiu nacional, concretament en la discussió de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, defensant el reconeixement econòmic de la tasca d’embornal de carboni dels boscos.

 

Foment considera injustificable l’absència del govern de la Generalitat en l’acte de Seat i exigeix que governi i abandoni la gesticulació sectaria

Josep Sánchez Llibre: “posar per davant discutibles actituds de partit a l’interès general és literalment fer el ridícul i degradar el paper institucional del President de la Generalitat i del Govern”.

Llegir més

 

Clam unitari empresarial per la no violència, la recuperació econòmica i un Govern fort i estable

 

L’INSTITUT AGRÍCOLA  s’adhereix al manifest que, liderat per Foment del Treball, us presentem:

JA N’HI HA PROU, CENTREM-NOS EN LA RECUPERACIÓ

Llegir manifest

  

EU INDUSTRY WEEK- JORNADA VIRTUAL -FOMENT DEL TREBALL-INSTITUT AGRÍCOLA

EL ROL DE LA INDUSTRIA AGROALIMENTARIA PARA HACER ‘CIRCULAR’ LA BIOECONOMIA

Video Jornada dia 24

Video Jornada día 25