El dia desprès

La gran prioritat avui, és controlar el virus i frenar l’expansió de la pandèmia. Una batalla dramàtica i extenuant que assumeixen en primera línia els professionals de la sanitat. La seva professionalitat i humanitat ens permetem albirar la sortida del túnel, i ens ha de servir d’estímul per reconstruir les destrosses de la crisi i reformular un model de creixement que ja es mostrava carregat de fragilitats.

En paral·lel, hem de preservar aquella activitat que, compatible amb les indicacions de les autoritats, permeti la plena reactivació econòmica. Per això l’Institut ens hem bolcat en canalitzat demandes i propostes que el món empresarial demana, que atenen a l’interès general pretenent evitar un literal col·lapse econòmic. Des del primer moment hem estat conscients de la gravetat de la crisi i de l’angoixa i impotència que molts empresaris i autònoms viuen l’enfonsament de la seva activitat.

Un escenari d’extraordinària complexitat que romandrà fins que, superada la pitjor fase de la crisi sanitària, iniciem el retorn cap a la normalitat. No obstant això, el context que ens trobarem serà probablement molt diferent del que vàrem deixar fa unes poques setmanes. Ens esperem canvis profunds i immediats als quals necessitem anticipar-nos per garantir no només la reconstrucció de les destrosses sinó que també la mateixa convivència en democràcia i la preservació del nostre model econòmic.

Cal ressenyar que s’haurà de treballar per evitar les tendències proteccionistes que posen en risc el projecte europeu. Hem de ser conscients que ja tenim una economia sobre endeutada i que les accions a emprendre per mantenir l’entramat productiu i el sosteniment de les famílies augmentaran encara més el deute.

Aquesta situació generarà un augment de malestar social que s’haurà de contemplar en molta cura al mateix temps que haurem de vigilar el deteriorament i radicalitat política. Hem de treballar envers una profunda transformació productiva amb una indústria globalitzada però també orientada al mercat nacional i europeu.

Amb aquesta crisi s’ha posat de manifest que el nostre sector agro i agroalimentari és un sector geoestratègic, vital per garantir el subministrament alimentari i hem d’aprofitar el moment per aprofundir en un model productiu eficient i sostenible que des de lo local es pot arribar al món. En fi, un sector que engresqui a les noves generacions.

 

 

Editorial 180 març - abril 2020

Editoriales anteriores