UNIÓ EUROPEA: POSAR ELS LLUMS LLARGS

 

Ara mateix Europa es troba en una cruïlla, i si no es fa mestressa del seu destí, existeix un risc real de caure en la irrellevància i en la dependència d’altres potències que s’estan imposant en aquest món nou. No es pot perdre el temps; és el moment de passar de la reflexió a l’acció.

Europa és un èxit històric. Pau, prosperitat i llibertat són els signes d’identitat d’aquest projecte comú. En un context de globalització i canvis disruptius accelerats: quin país europeu, de forma aïllada, pot pretendre ser un actor rellevant en el joc de la geopolítica internacional i competir amb potències com EEUU o Xina?

Europa es troba en la cruïlla dels camins i no es pot quedar parada. S’ha d’avançar, marcar el rumb de cara al futur, posar les llums llargues i definir entre tots en quina direcció volem anar.

Per aconseguir el repte d’escollir el camí adequat, a la Unió Europea, es plantegen quatre reptes.

El primer és mantenir-se unida i oberta al món. Unida davant els atacs de populistes i nacionalistes, unida en la negació del Brexit i unida per prevenir nous atacs a la moneda comú, element central d’integració europea. D’altra banda Europa - la major potència econòmica i el més gran mercat interior del món - haurà de seguir desenvolupant la seva política de tractats de lliure comerç. També haurà de quedar compromesa amb el multilateralisme i amb la immigració, només una immigració ordenada pot ajudar al nostre problema demogràfic.

El segon repte al que s’enfronta Europa és convertir-se en una potència en assegurar-se la seva pròpia protecció sense deixar de pertànyer a la OTAN.

El tercer repte consisteix en millorar els mecanismes de presa de decisions. Europa ha de guanyar agilitat en un món en plena transformació i això passarà necessàriament per una revisió del seu sistema de governança.

El quart repte, com a resposta al desafiament populista i nacionalista, consisteix en convèncer a la gent de la bondat del projecte europeu i mobilitzar a la majoria silenciosa a favor d’aquesta integració davant de minories proteccionistes i separatistes.

Precisem d’una Europa ambiciosa, disposada a assumir el seu rol de potència mundial. Europa té la capacitat de desenvolupar un projecte il·lusionant, fidel als seus valors de democràcia que suposi la defensa de l’Estat de dret, respectuós amb les llibertats dels seus ciutadans, que fomenti la seva apertura al món, que estigui alerta davant la desigualtat i centrat en l’esser humà i en la construcció d’un futur sostenible.

 

Editorial La Drecera 177  - setembre - octubre 2019

Editoriales anteriores