Del Contracte Global al MALTRACTE  TOTAL


Aquest mes de març hem conegut el PLA DE GOVERN 2007-2010 que intenta desplegar un Estatut que tenim força ‘mal enrotllat’ al Tribunal Constitucional. Que passi el que hagi de passar, que ja n’hi ha prou d’aquesta història, home! ... Els pagesos prou sabem que moltes cagades, tant animals com humanes, tenen forma helicoïdal, enrotllades com les ensaïmades, que tan bones són per cert! I és que a vegades a la vida, hem de menjar-nos el que hi ha!

l’Institut Agrícola, ja fa anys que va patir un nefast conseller d’agricultura que, curiosament tenia una firma estil tifarada helicoïdal a cops, fins i tot, decorada amb algun punt tipus mosca. Com era previsible, tot allò ens ho vam haver de menjar amb patates però ho vam superar ... i tant que ho vam superar!  Ens vam fer més forts i més grans! A vegades convé tenir uns mals polítics, fins hi tot uns polítics dolents, s’aprèn i ràpid!   Si hi ha alguna cosa que ha ajudat la societat civil al llarg de la història és que acostuma a treure’n profit de tot, sigui bo o dolent, resulti triomf o derrota. A part del Fossar de les Moreres, L’Arc de Triomf, al Passeig de Sant Joan, deu celebrar alguna altra cosa, no? Quan a Catalunya ens oblidem d’aquesta intel·ligent actitud, la del “siempre positifo nunca negatifo” i no el contrari, com deia queixós i entristit un famós entrenador de futbol, fem la figa flor més trista. Que ens cal témer, quan segons els nostres veïns, de les pedres sempre n’hem sabut treure pans?  

El que veritablement preocupa és que el frenesí legislatiu del Parlament de Catalunya d’aquest darrers anys no disminueix, si no que augmenta juntament amb la deplorable construcció  tècnica i jurídica dels textos aprovats, que ajuden a dificultar la ja difícil feina de fiscals i jutges. Es volen aprovar no gens menys que cinquanta noves lleis per aquests propers tres anys. D’aquestes n’hi ha disset que pertanyen a la pretensió d’una economia plena i dinàmica en un territori sostenible. El realment sospitós, pel que fa l’àmbit rural - que no agrari - quedi clar, és que ja no cal fer cap llei més. Del rebotiment legal de la legislatura anterior, sembla que n’haurem de patir la mala digestió aquest tres anys que venen. No volem deixar passar per alt el Projecte de Llei de Contractes de Conreu que, entre d’altres articles, n’hi ha un que qualifica al DAAR d’agricultor directe, però encara acceptem menys l’intervencionista i denigrant, DECRET 50/2007, de 27 de febrer, pel qual es regula el Contracte Global d’Explotació.

Si el Govern de Catalunya creu que el més important per augmentar la competitivitat de les empreses agràries catalanes, de 2007 a 2010, és el desplegament del Contracte Global d’Explotació està totalment equivocat, i el empresaris agraris catalans treballarem per tot el contrari, així de senzill i clar.  Que es calcin !


Editorial. La Drecera 103. Març - Abril 2007

Editoriales anteriores