FI DE MES, FI D'ANY ...


Serà el primer cop, de fa dècades, que l’administració pública hagi  de prendre tan seriosa atenció a un tancament de mes i d’any. El Final de Mes i el Final d’Any, és una litúrgia empresarial tan sagrada, que tot empresari sap que, si no se’n preocupa de bo, pot acabar ben malament. Pot acabar en suspensió, ruïna  i crucifixió.

De fa temps que el senyor Joan Rossell, empresari i president de CEOE, ha anat anunciant que l’aparell públic ha de poder i saber aprendre dels procediments empresarials per fer surar el país. Un president de les Patronals aconsellant els Governs? On s’és vist?  Rossell fent pedagogia, com pocs, a la classe política i funcionària de les Autonomies i de l’Estat. Explicant, de dret i revés, com funciona això del treball, de la productivitat, l’empresa i els salaris, però noi ... sembla que els governants sols saben repartir pressupostos, distribuir diner, engrandir i multiplicar els serveis perifèrics de l’administració pública en forma de consorcis, assessories, empreses participades ...

Però la realitat te el defecte, o virtut, de ser real. De l’habitual silenci de paper dels Boletín Oficial del Estado o del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, dels Consells de Ministres o Acords de Govern, de repartir sigil·losament el que correspon a cada compte corrent, hem saltat al soroll i les pancartes dels funcionaris als carrers, a la vaga i la brega.

La senyora ministra Salgado i l’honorable conseller, senyor Mas-Cullell, no tenen cap pinta d’empresaris ni res que pugui assemblar-s’hi. És més, dins l’hàbitat  de l’administració pública, l’empresari, l’emprenedor, és un animal desconegut, inexistent... Perqué les coses funcionin, hi ha d’haver algú que sàpiga “pegar bronques” quan la feina no es fa i, també, quan no es fa bé, que encara és pitjor.

El pobre Sèneca, mestre i ministre de Neró, quan va veure de què anava la pel·lícula, estil Cal·lígula o Tiberi, se’n va apartar ben lluny. A la seva masia,  cuidava de la família, dels bons amics, produint i proveint menjar, donant allotjament i seguritat,  esbroncant el seu masover quan no feia les coses ben fetes. Allò va ser important durant aquell període.

Editorial de La Drecera. núm. 130. Novembre - Desembre 2011
INFORMATIU AGRARI DE L’INSTITUT AGRÍCOLA


Editoriales anteriores