La Grandesa dels senzills

"En tota senzillesa podem trobar una aproximació a la perfecció"

La mort d’en Tito Vilanova ha posat de manifest que deixa una empremta, un llegat des de la humilitat; la feina ben feta, la família... En resum, des de la senzillesa, la seva lluita incansable per la vida i per a la llibertat individual ha fet que la repercussió de la desaparició d’un home bo hagi estat un fet destacable dins la societat, ja que ha actuat com un ciutadà que ha recorregut el seu trajecte vital i la lluita personal sense una èpica mediàtica. La creença en els valors i la llibertat individual permet superar el dogmatisme que és el gran enemic de la democràcia i de la llibertat.

És amb senzillesa de viure que pots percebre la grandesa de les coses i, és amb grandesa, amb ambició i intensitat que superes les pors que no et deixen créixer.

Es necessita verdadera grandesa per ser senzill i en tota senzillesa podem trobar una aproximació a la perfecció.

Vivim el final d’un temps complex on res quedava clar en el què prevalia era l’actitud egòlatra d’aquells que només els importa la seva pervivència i han consentit actituds politiques que han conduit a la pèrdua de valor de Catalunya.

Catalunya sempre s’ha fet gran quan ha donat valor a la grandesa de lo senzill; a la bona gestió quan valora l’útil i és quan aquesta grandesa ens ha fet ser pragmàtics, pactistes autèntics, que és el millor sistema per defensar les persones i la seva llibertat.

Mai als catalans ens ha funcionat bé l’hostilitat contra la moderació, per tant hem d'evitar que aquesta actitud conflictiva acapari l’atenció mediàtica, i així es podrà evitar que aflorin els arguments extrems front els raonaments de la moderació.
La moderació no és l’antipolítica, es una transacció constant entre principis absoluts.

La política emocionalista pot acabar molt malament, doncs s’atribueix legitimitats definitives quan nomes són conjunturals com tantes emocions. La política emocionalista genera frustracions mentre que el consens raonable no contenta a ningú però serveix a quasi tots.

La balcanització de la representativitat és un retrocés de la democràcia ja que suplanta la representativitat democràtica per formes d’acció directa que poden conduir a situacions poc desitjades.

No és el temps de fer ostentació de la ignorància, de lo epidèrmic, del "corta y pega" de la confusió entre qualitat i quantitat. És el temps dels senzills, dels generosos, dels humils. És temps d’escollir i la democràcia permet fer-ho amb eleccions, i ara venen les eleccions europees que ens permetran superar visions localistes i és imprescindible participar hi. El Parlament Europeu tindrà la responsabilitat de legislar sobre molts temes ara locals. Necessitem persones amb visió ample, global que gestionin amb eficàcia el futur d’Europa. Això sí des de la grandesa dels senzills.

 

Editorial La Drecera 144. Març - Abril 2014

Revista de la Paronal Agrària de Catalunya

Editoriales anteriores