LECTURES RECOMANADES

 

 

LOS AÑOS IRRESPONSABLES

Un repàs intel·ligent i sòlid sobre la nostra cultura i economies abans de caure en l’estat de gran depressió en què ens trobem. El títol és tota una declaració de principis i afecta tots els estrats de la societat inclosos, de manera destacada, els dirigents que ens han portat a aquesta crisi. Valentí Puig esmicola les situacions prèvies, la deriva consumista, la ineficàcia dels successius governs i la crisi ètica que afecta el cos sòcial.

 

«Hem passat del narcisisme a la paranoia, l'indeterminisme al fatalisme. La hipoteca és la metàfora expansiva de l'inici de segle. Les pors del segle XXI han anat engendrant els nous monstres, amb les seves cavernes i els seus inhumanitats. »« El que va de segle refunda una tradició de la crisi enfront de la tradició del nou i de la posnovedat. El neguit és profund. És l'inici d'una esquerda en la consciència d'Occident? Tantes sensacions d'una deriva avalarien el diagnòstic d'una derrota de l'esperit. Crisi d'immaduresa, auge de la irresponsabilitat, valors liofilitzats, i alhora la possibilitat d'un ressorgiment del millor de nosaltres mateixos, un retrobament amb les virtuts públiques. Estrès, insomni, ansietat, vertiginosa pèrdua d'autoestima, són els símptomes més lleus d'una època de sotsobres en la qual és obligat el reaprenentatge de la carestia.» Valentí Puig.

 

 

SOBRE LA LIBERTAD

“Sobre la llibertat” és una vibrant defensa de la llibertat de pensament i expressió, una apassionada apologia de la tolerància i el respecte degut a les creences o minories dissidents, una audaç reivindicació de l'espontaneïtat i singularitat humana enfront de l'opressió exercida per les autoritats, costum o l'opinió. Precedit per un aclaridor pròleg d'Isaiah Berlin, el present assaig de John Stuart Mill (1806-1873) pertany a la breu galeria d'obres de combat polític que, tot dècades o segles després de ser escrites, segueixen determinant els comportaments dels homes.

 

 La Drecera 146. Juliol - Agost 2014