LECTURES RECOMANADES

 

 

GESTIONEMOS LA NATURALEZA

El nostre planeta no és fràgil. És un sistema complex i resistent que podem gestionar amb èxit. En aquest provocador llibre, Trefil analitza a fons el nostre futur mediambiental i descobreix que, en contra del que comunament es pensa , hi ha motius de celebració.

Trefil sosté que els humans portem massa temps tractant la natura com una cosa aliena a nosaltres: bé com fantasia primigènia de conservar, bé com a font de recursos materials que explotar. En lloc d'això, Trefil ens proposa abordar la qüestió del medi ambient des d'un enfocament científic, que ens ajudi a transformar la naturalesa en benefici de tots. En Gestionemos la naturaleza, Trefil posa de manifest els avantatges de les espècies transgèniques; descriu el paper que tenen les glaciacions, les extincions d'espècies i l'escalfament global; i ofereix diversos exemples de gestió mediambiental en què la satisfacció de les necessitats humanes rendeix beneficis més profitosos per a l'entorn que la protecció d'algunes espècies animals. I el que és més important, mostra com els avenços en genòmica, teoria de la complexitat, ecologia experimental i tecnologia de la informació hauran de proporcionar les eines necessàries per convertir-nos en gestors actius i responsables del planeta. Aquest llibre promet alterar radicalment el concepte que tenim de la nostra relació amb la Terra, però des de l'optimisme, no des de la alarma .

 

ABUNDANCIA

Des dels orígens de la humanitat, uns pocs privilegiats han viscut en marcat contrast amb la majoria, molt pobre. L'opinió més comuna és que la distància que separa els uns dels altres és impossible de superar. No obstant això la distància s'està estrenyent ... i ràpid .

En Abundància, l'empresari de l'espai convertit en pioner de la innovació , Peter H. Diamandis i el guardonat escriptor de temes científics Steven Kotler documenten com el progrés en intel·ligència artificial, robòtica, computació infinita, xarxes de banda ampla, manufactura digital, nanomaterials, biologia sintètica i moltes altres tecnologies que estan creixent exponencialment ens permetran obtenir en les pròximes dues dècades uns avenços molt superiors als que hem aconseguit en els dos-cents anys anteriors. Aviat tindrem la capacitat d'assolir i superar les necessitats bàsiques de cada home, dona i nen del planeta. L'abundància per a tots està al nostre abast .

 

La Drecera 144. Març - Abril 2014