LECTURES RECOMANADES

 

ECONOMÍA

L’Institut von Mises de Barcelona ens ha fet arribar el llibre de text ECONOMIA per alumnes de batxillerat del Dr. Jordi Franch Perella, professor d’Economia i que està basat en el pla d’estudis de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu primer d’aquesta iniciativa és dotar als professors de batxillerat d’un material docent de primera qualitat i actualitzat per tal de recolzar l’ensenyament com a ciència social i d’humanitats en el procés educatiu i alhora permetre al jove alumne una comprensió cabdal dels fenòmens i processos econòmics bàsics en una societat moderna.

Gràcies al treball didàctic del professor Jordi Franch Parella s’ha pogut fer realitat aquest llibre de text com a projecte educatiu, el qual ha estat revisat per la Conselleria d’Ensenyament abans de promoure la seva difusió. Creiem que representa una important eina per a la millora de l’educació econòmica del nostre jovent incidint amb la utilització de criteris socials i empresarials.

En línia amb les orientacions pedagògiques mes modernes, incorpora diversos textos en anglès i material de recolzament pel professor. És un projecte obert i per tant serà d’interès recollir iniciatives i comentaris per ulteriors edicions.

 

ESPAÑA, LAS OTRAS TRANSICIONES

L'autor d'aquesta obra va tenir l'oportunitat de "viure i sentir" en primera persona els canvis que s'acostaven, i fins i tot col·laborar de forma activa en què algun d'ells forgés com una realitat.

La transició espanyola va ser una i van ser moltes, algunes d'elles poc analitzades fins al moment, potser amagades després de les transformacions polítiques. Des de la idea general aportada per l'autor que resulta "difícil trobar a escala global en la història recent un procés de transició més eficaç i positiu", Antonio Garrigues, a través de nombrosos escrits i conferències seus, tracta de posar en valor aquestes altres transicions interrelacionades entre si en un escenari polièdric i apassionant. I porta a terme, al mateix temps, l’autocrític exercici de mostrar el que ell mateix pensava llavors i el que finalment va ser .

El seu recorregut analític entre 1956 i 1986 permet reviure, des d'una òptica més personal, episodis de gran transcendència en la recent història d'Espanya, com l'arribada de la multinacional Ford al nostre país, el cop d'estat del 23- F o “l’esplendorós fracàs" de l'Operació Reformista, un intent liberal per trencar el bipartidisme.

 

La Drecera 143. Gener - Febrer 2014