2015: ANY INQUIETANT

 

Romain Rolland, escriptor francès i Premi Nobel de literatura al 1915, pacifista compromès, idealista incansable, enamorat de la cultura, deia: “Avorreixo l’idealisme covard que aparta els ulls de les misèries de la vida i les debilitats de l’esperit. Se li ha de dir al poble sensibilitzat per les fal·làcies il·lusions de les paraules sonores que, en el món només hi ha un heroisme i és veure el món tal com és i estimar-lo!”

És cert que a l’Espanya “emprenyada” d’avui, el ciutadà té raons i motius per estar “emprenyat” i, en aquest entorn, hi ha els que es tanquen en ells mateixos, els que viuen la pobresa com una amenaça social, i també aquells que, amb discursos messiànics i demagogs, pretenen que el món canviï. Tanta violència i dogmatisme verbal fa olor a desconeixement i inseguretat. Si no veiem i abracem al món que ens ha tocat viure, com es podrà millorar?

En els moments de crisi és fàcil i temptador exercitar les pitjors passions, despertar l’animal que portem dins i trobem en la figura de l’adversari, l’acarnissat enemic a batre.

Els polítics mediocres fomenten odis i prejudicis i exciten actituds fanàtiques. Els grans líders, els estadistes, convoquen a tots mentre curen les ferides comunes.

L’any 2015 serà un any inquietant que generarà i ja ha generat canvis significatius, la baixada del preu del petroli, eleccions a Grècia, el terrorisme islàmic, que sens dubte serà “el repte” per la nostra societat i que posa en perill la llibertat confrontada amb la seguretat.

És també l’any de l’inici de la fi de la crisi, encara que la proliferació de processos electorals pot generar un clima incòmode i perillós.

En aquestes èpoques, la demagògia inunda l’escena pública, es sacralitza el dret a desqualificar i mentir i desapareixen el sentit comú, la prudència i la mesura.

Com afrontar aquesta època dominada per un canvis constants, accelerats i imprevisibles?

Des del sector empresarial i econòmic s’ha d’afrontar amb flexibilitat, adaptabilitat, rapidesa en les reaccions, domini de les xarxes digitals, coneixement de les tecnologies i, sobretot, una actitud realista i positivista davant la nova realitat, i tenir clar que és una nova oportunitat.

El sector polític i sociològic ha d’accelerar al màxim la seva regeneració, per tal de recuperar al màxim la confiança del ciutadà a les forces polítiques amplies i consolidades.

Estem sobrats de bruixots del pessimisme, de “cenizos” amargats, de líders il·luminats... VIURE és empresa per a aventurers valents i optimistes, per a encuriosits àvids de saber, per a persones amants de la llibertat i el misteri.

Malgrat les negres i inquietants aparences, 2015 pot ser un any important, decisiu. Un any gran, ens ho mereixem.

 

Editorial La Drecera 149 Gener - Febrer 2015

Editoriales anteriores