LECTURES RECOMANADES

 

 

Leones contra dioses

Al 2014, després de sis anys de decreixement econòmic i destrucció massiva d’ocupació, Espanya tornava a tenir una taxa de creixement positiva, de l’1,4% anual, i creava vora 430.000 nous llocs de treball. Sembla clar que la crisi econòmica no ha s’ha esvaït del tot, però també és cert que la tendència s’ha invertit i que, poc a poc, l’economia es recupera del gran sotrac econòmic de 2008.

Durant aquests anys hem viscut amb la companyia de la prima de risc: primer vam veure com s’enfilava fins a quotes mai vistes des del naixement de l’euro, per després assolir nous rècords de mínims, com estem veien en l’actualitat. Tot aquest procés, llarg i dolorós, no es pot entendre sense una visió de conjunt dins del que és el marc comú de la Unió Europea i, més concretament, la unió monetària.

John Müller, periodista econòmic a El Mundo, descobreix fa una crònica accessible de la crisi econòmica, des dels primers anys del President Zapatero fins a finals de 2014. El llibre fa un anàlisi de quins han estats els grans episodis i quins els grans protagonistes durant aquests anys i, de manera desapassionada i amb certa distància, permet extreure conclusions sobre els errors i encerts, que també els hi ha hagut, tant en clau nacional com en clau de les institucions europees que, per bé i malament, és el terreny de joc natural on s’ha resolt part important de la crisi, de la qual encara no hem sortit del tot.

El títol del llibre vol ser una metàfora al conflicte, a vegades irresoluble, entre la política, representada per els lleons del congrés, contra els mercats, en aquests cas simbolitzats per els déus Hermes, o Mercuri, fill de Zeus segons la mitologia grega i que s’associa al comerç,  i la deessa Demèter, deessa, precisament de l’agricultura, al representar la fertilitat i la terra. El llibre resulta àgil de llegir i val la pena per conèixer millor un període molt definitori i que ha de marcar el difícil calendari electoral que afrontem tots plegats aquest 2015.

Leones contra dioses

John Müller

Editorial Península

 

La Drecera 150 març - Abril 2015