LECTURES RECOMANADES

 

Los años irresponsables  

Valentí Puig (Península, 2013).

    

 

Desde l’esclat de la crisi financera mundial, que un dels principals motors del negoci editorial ha estat la producció de llibres sobre la complexa deriva que afecta a Espanya, i al conjunt de nacions desenvolupades, no ja només en l’àmbit econòmic sinó també en l’àmbit polític, social i, fins hi tot, cultural. En canvi, de tot aquest gènere no tots tenen la gran virtut de tractar la crisi en cada una de les seves arestes. Aquest és el cas de “Los años irresponsables” (Península, 2013) de l’escriptor i filòsof Valentí Puig. Com dèiem, la gran virtut de l’assaig que té l’ambiciosa empresa de fer un diagnòstic precís de la situació en la que ens trobem tots plegats és que tracte el problema de manera holística. L’autor no només es centra en descriure la mecànica de la crisi financera sinó que va més enllà i planteja una reflexió profunda de per què hem arribat aquest punt.

 

És per això que el ventall de temes que aborda el llibre va més enllà de la crisi de les hipoteques i l’autor reflexiona sobre tots els grans temes del món d’avui, les noves tecnologies i el seu impacte, les implicacions de la postmodernitat en els joves d’avui, la crisi en la construcció de la idea d’Europa, els estats fallits que eventualment desemboquen en crisis tan importants i dramàtiques com la crisi dels immigrants sirians aquest darrer estiu en les nostres aigües al mediterrani, i molts altres temes incidint i reflexionant sobre els errors comesos i dibuixant possibles escenaris a conseqüència d’aquests errors.

 

El llibre es molt espès i els arguments i temàtiques es van entrellaçant i succeint uns amb els altres de manera natural sense que es faci necessari establir una estructura gaire definida. El llibre es àgil de llegir, és clar en els seus plantejaments, lúcid, i combina l’anàlisi de l’escenari global amb les implicacions en clau local.  En cada un dels temes l’autor posa en qüestió moltes de les idees que configuren el que podríem dir “saviesa convencional” provocant la reflexió en el lector que és obligat, com qui es mira en un mirall, a fer-se preguntes i reflexionar sobre el seu propi comportament per el que fa la història que portem des de començaments de segle. En definitiva, el llibre defuig de les temptacions i misèries del historicisme –contra les que van lluitar altres filòsofs com Popper o Mises– i mira de fer una anàlisi pragmàtica i realista de la situació, reconeixent que no hi ha solucions màgiques ni fàcils.

 

Com passa en qualsevol bon llibre, el text està sembrat de multitud de referències a autors del panorama actual en tots els àmbits, des de Niall Ferguson, a Vargas Llosa, Daniel Bell, Fukuyama, David Rieff, Robert Kagan o el pensador de Viena Wilhelm Röpke. És un moment de turbulència política, econòmica i institucional, temps complexes per navegar on es fa imprescindible reflexionar i prendre consciència d’on estem, quin és el diagnòstic en exercici de reflexionar sobre el món de demà. En aquesta ambiciosa empresa, el llibre de Valentí Puig és una lectura obligada.

  

 

La Drecera 153 Setembre - Octubre 2015