Xina segueix apostant per la inversió en agricultura a Austràlia

 

 

 

En aquestes pàgines ja hem parlat de la dinàmica, cada cop més intensa i del pes específic, que té el sector agrícola en les partides d’inversió estrangera directe (FDI – Foreign Direct Investment, per les seves sigles en anglès), especialment en aquells països on el pes de les importacions de productes agroalimentaris són més fortes. Cas paradigmàtic és el de la Xina. Al gener, Bloomberg anunciava que Lu Xianfeng, un important inversor xinès del sector dels plàstics i derivats del petroli, ha anunciat l’adquisició de la granja de vaques Van Diemen’s and Company (VDL), una de les més antigues d’Austràlia, a través de Moon Lake Investments, el seu vehicle per aquest tipus d’inversions.

 

La propietat agrícola era propietat de diversos empresaris i conglomerats del sector de Nova Zelanda. El grup produeix anualment 100 milions de litres de llet amb tota la seva xarxa de centres de producció al nord-est del país (la part més productiva per aquest tipus d’exploracions) i la illa de Tasmània. Degut aquesta importància estratègica i a la sensibilitat que té el sector, l’operació encara està pendent de la seva aprovació per part de les autoritats competents en la matèria. En l’actualitat els governs de la Xina i d’ Austràlia estan en procés de negociació d’un conveni de lliure comerç que es preveu tingui certa càrrega de profunditat. De dur-se a terme la transacció, aquesta tindria un valor de 280 milions de dòlars.

 

El moviment de Lu Xianfeng és només un símptoma d’un mar de fons més profund i extens d’inversions per part de la Xina. Li Yinping, un altre milionari xinès convertit en inversor per tot el món, també anunciava fa poc l’adquisició d’una bodega a Austràlia. El mercat del vi està creixent amb força al mercat xinès on la demanda s’ha multiplicat per tres en els últims anys. D’aquesta manera, grans empresaris xinesos que s’han fet rics dins dels sectors de la indústria, l’energia, la construcció o les manufactures, ara estan invertint en altres sectors com l’agricultura i no de casualitat, ho estan fent en països com Austràlia que ofereix un règim polític, fiscal i econòmic estable per fer inversions a llarg termini.

 

Aquests dos casos són només dues històries d’un mar de fons més ampli i profund. De fet, el sector agrícola és ja una de les principals partides dins del creixent gruix d’inversió estrangera directe de la Xina a tot el món. Xina busca assegurar-se l’accés a menja de qualitat. Degut a la seva baixa proporció de terra conreable disponible i al seu insegur i encara fràgil marc institucional que limita molt les inversions privades en el sector agrícola, la majoria d’inversors veuen en països com Austràlia un món d’oportunitats.

 

 

 

Article publicat a La Drecera 155. Gener - Febrer 2016

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya