AgrodeltaLab, és un espai d’experimentació de base tecnològica. És un living lab, que reuneix l’ecosistema d’innovació: agents de recerca i innovació, empreses innovadores i startups, amb els productors locals per dissenyar, provar i implementar solucions per als reptes del territori i impulsar una horticultura altament competitiva i sostenible i afavorir la soberania productiva.
AgrodeltaLab té potencial per convertir-se en model replicable en altres zones agrícoles periurbanes d’Europa.
AgroDeltaLab PRESENTA UNA ACCIÓ PREPARATÒRIA EUROPEA PER CREAR UN NOU ESPAI D’EXPERIMENTACIÓ REGULATÒRIA
AgroDeltaLab va celebrar, el passat 3 de juny, una jornada a Can Calderó de Viladecans per presentar el llançament d’una acció preparatòria europea per al desenvolupament d’un espai d’experimentació re-gulatòria del sector agrícola al municipi, en fase d’estudi per part de l’Ajuntament, la Generalitat i la Comissió Europea en el marc de RIS3CAT (Estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya 2030).
En la trobada han intervingut l’alcaldessa de Viladecans, Olga Morales; Francesc Trillas, secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya; Anna Castellví, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona de la Generalitat; Margherita Bacigalupo, subdirectora de la Unitat de Polítiques d’Innovació i Impacte Econòmic del Joint Research Center de la Comissió Europea, i Elisabet Tejero, directora de Serveis de Polítiques Socials i Igualtat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Les ponències han coincidit en la necessitat de desenvolupar solucions avançades que contribueixin a millorar la productivitat de l’agricultura al Delta.
La implementació d’aquestes solucions, però, sovint es troba amb barreres reguladores en tots els nivells: local, autonòmic, estatal o, fins i tot, regulades per la normativa europea. Amb la iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de Viladecans, els departaments d’Economia i Finances i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i el Joint Research Centre de la Unió Europea es desenvoluparà una proposta per ampliar el laboratori a l’experimentació regulatòria amb la possibilitat de crear unes condicions específiques que permetin una innovació actualment limitada. D’aquesta manera, les empreses i les institucions que hi treballin ho podran fer en un espai amb plena seguretat i estabilitat jurídica per poder desenvolupar la seva activitat econòmica.
L’alcaldessa de Viadecans, Olga Morales va explicar que “AgroDeltaLab neix com un laboratori viu i una platafor-ma oberta i col·laborativa, on pagesos i pageses, centres de recerca, empreses, emprenedors, operadors logístics, admi-nistracions i ciutadania treballem de manera estreta”.”Una de les meves prioritats -va afegir- és fer de l’agricultura un motor econòmic de ciutat i celebrem que des de la Generalitat i la Comissió Europea apostin també per obrir una nova etapa a la producció agrícola, a la sostenibilitat i a la resiliència al canvi climàtic”.

El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, Francesc Trillas, ha assegurat que el Govern català està completament alineat amb La brúixola de competitivitat de la UE: “L’objectiu és que Europa sigui un lloc on s’inventin, fabriquin i es posin en el mercat les tecnologies, els serveis i els productes nets del futur per esdevenir el con-tinent més competitiu i climàticament neutre”. En aquest sentit, ha destacat l’AgroDeltaLab com a un exemple de col·laboració entre administracions: “La UE marca els grans reptes, i moltes de les solucions s’han de desenvolupar a escala local. Per això cadascun de nosaltres, dins del seu nivell –l’europeu, l’estatal, el regional i el local– té el seu paper i ha de fer la seva contribució”, ha conclòs.
Margherita Bacigalupo, subdirectora d’unitat del Joint Research Council, va assegurar que “la seguretat alimentària és un dels reptes que es plantegen a Europa actualment” i va explicar que el AgroDeltaLab és un projecte molt important: “No és només d’un espai d’aprenentatge en el territori català, sinó també d’un espai perquè aprenguin altres territoris d’Europa. La nostra feina serà destriar el que s’aprengui en aquest camí conjunt i passar-ho a la resta de països”.
L’INSTITUT AGRÍCOLA, ACTOR ACTIU A L’AGRODELTALAB
La jornada AgroDeltaLab és un espai col·laboratiu d’innovació dissenyat per impulsar l’experimentació, el testatge i la validació de solucions innovadores
i sostenibles per al sector agroali-mentari de Viladecans. Anomenada ‘AgroTech’ en les dues primeres edi-cions, la jornada ha canviat de nom en la tercera, agafant el nom del pla que presenta.

Carles Faura, president de la Cooperativa agrària deViladecans i soci de l’Institut; Ignasi Sans, DirectorTècnic de l’Institut; Rafel Calvet, empresari agrari i soci de l’Institut.
Aquesta trobada està dissenyada per apropar la innovació i la tecnologia al sector agrari, reunint els agents implicats per fomentar la transformació cap a models més competitius, productius i sostenibles. La sessió compta amb la presència d’actors clau de projectes d’investigació i innovació rellevants.
DE VILADECANS A EUROPA
L’AgroDeltaLab és un projecte d’innovació transformativa, per al qual es configuren les més de 500 hectàrees d’horta de Viladecans com a un espai d’experimentació destinat a desenvolupar, testar i desplegar soluci-ons que ajudin a assolir un sistema alimentari més sostenible, saludable, just i accessible per a la regió metropolitana de Barcelona. L’AgroDeltaLab promou la innovació en la producció agrícola per millorar la seva productivitat i la seva sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
Els seus àmbits prioritaris de treball són:
-
- Oferir solucions altament tecnològiques per a horticultura de precisió, intensiva amb criteris de sostenibilitat maximitzant l’eficiència en l’ús dels recursos i minimitzant l’impacte en el sòl i l’aigua.
- Solucions d’agricultura regenerativa que contribueixin a la qualitat dels sòls, a la biodiversitat i a la captura de carboni.
- Solucions basades en la natura que estabilitzin i millorin la biodiversitat i la resiliència del territori davant del canvi climàtic.
Actualment, l’AgroDeltaLab ja és un espai d’experimentació de base tecnològica. És un living lab, que reuneix l’ecosistema d’innovació: agents de recerca i innovació (com AgroTech-UPC i l’Agròpolis), empre-ses innovadores i startups, amb els productors locals per dissenyar, provar i implementar solucions per als reptes del territori i impulsar una horticultura altament innovadora, competitiva i sostenible.
En l’AgroDeltaLab actualment ja s’estan desenvolupant solucions molt avançades que contribueixen als objectius del territori i també de la Unió Europea pel que fa a la seguretat alimentària, la neutralitat climàtica i la biodiversitat. La implementació d’aquestes solucions, però, sovint es troba amb barreres reguladores, i per això la petició d’aplicar canvis o excepcions normatives.
Aquest projecte servirà de laboratori com a projecte pilot amb l’objectiu d’impulsar experiències similars a tota la Unió Europea.
juny 2025