Skip to main content

AgrodeltaLab, és un espai d’experimentació de base tecnològica. És un living lab, que reuneix l’ecosistema d’innovació: agents de recerca i innovació, empreses innovadores i startups, amb els productors locals per dissenyar, provar i implementar solucions per als reptes del territori i impulsar una horticultura altament competitiva i sostenible i afavorir la soberania productiva.

AgrodeltaLab té potencial per convertir-se en model replicable en altres zones agrícoles periurbanes d’Europa.

AgroDeltaLab va celebrar, el passat 3 de juny, una jornada a Can Calderó de Viladecans per presentar el llançament d’una acció preparatòria europea per al desenvolupament d’un espai d’experimentació re-gulatòria del sector agrícola al municipi, en fase d’estudi per part de l’Ajuntament, la Generalitat i la Comissió Europea en el marc de RIS3CAT (Estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya 2030).

En la trobada han intervingut l’alcaldessa de Viladecans, Olga Morales; Francesc Trillas, secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya; Anna Castellví, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona de la Generalitat; Margherita Bacigalupo, subdirectora de la Unitat de Polítiques d’Innovació i Impacte Econòmic del Joint Research Center de la Comissió Europea, i Elisabet Tejero, directora de Serveis de Polítiques Socials i Igualtat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les ponències han coincidit en la necessitat de desenvolupar solucions avançades que contribueixin a millorar la productivitat de l’agricultura al Delta.

La implementació d’aquestes solucions, però, sovint es troba amb barreres reguladores en tots els nivells: local, autonòmic, estatal o, fins i tot, regulades per la normativa europea. Amb la iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de Viladecans, els departaments d’Economia i Finances i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i el Joint Research Centre de la Unió Europea es desenvoluparà una proposta per ampliar el laboratori a l’experimentació regulatòria amb la possibilitat de crear unes condicions específiques que permetin una innovació actualment limitada. D’aquesta manera, les empreses i les institucions que hi treballin ho podran fer en un espai amb plena seguretat i estabilitat jurídica per poder desenvolupar la seva activitat econòmica.

L’alcaldessa de Viadecans, Olga Morales va explicar que “AgroDeltaLab neix com un laboratori viu i una platafor-ma oberta i col·laborativa, on pagesos i pageses, centres de recerca, empreses, emprenedors, operadors logístics, admi-nistracions i ciutadania treballem de manera estreta”.”Una de les meves prioritats -va afegir- és fer de l’agricultura un motor econòmic de ciutat i celebrem que des de la Generalitat i la Comissió Europea apostin també per obrir una nova etapa a la producció agrícola, a la sostenibilitat i a la resiliència al canvi climàtic”.

El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, Francesc Trillas, ha assegurat que el Govern català està completament alineat amb La brúixola de competitivitat de la UE: “L’objectiu és que Europa sigui un lloc on s’inventin, fabriquin i es posin en el mercat les tecnologies, els serveis i els productes nets del futur per esdevenir el con-tinent més competitiu i climàticament neutre”. En aquest sentit, ha destacat l’AgroDeltaLab com a un exemple de col·laboració entre administracions: “La UE marca els grans reptes, i moltes de les solucions s’han de desenvolupar a escala local. Per això cadascun de nosaltres, dins del seu nivell –l’europeu, l’estatal, el regional i el local– té el seu paper i ha de fer la seva contribució”, ha conclòs.

Margherita Bacigalupo, subdirectora d’unitat del Joint Research Council, va assegurar que “la seguretat alimentària és un dels reptes que es plantegen a Europa actualment” i va explicar que el AgroDeltaLab és un projecte molt important: “No és només d’un espai d’aprenentatge en el territori català, sinó també d’un espai perquè aprenguin altres territoris d’Europa. La nostra feina serà destriar el que s’aprengui en aquest camí conjunt i passar-ho a la resta de països”.

La jornada AgroDeltaLab és un espai col·laboratiu d’innovació dissenyat per impulsar l’experimentació, el testatge i la validació de solucions innovadores
i sostenibles per al sector agroali-mentari de Viladecans. Anomenada ‘AgroTech’ en les dues primeres edi-cions, la jornada ha canviat de nom en la tercera, agafant el nom del pla que presenta.

L’AgroDeltaLab és un projecte d’innovació transformativa, per al qual es configuren les més de 500 hectàrees d’horta de Viladecans com a un espai d’experimentació destinat a desenvolupar, testar i desplegar soluci-ons que ajudin a assolir un sistema alimentari més sostenible, saludable, just i accessible per a la regió metropolitana de Barcelona. L’AgroDeltaLab promou la innovació en la producció agrícola per millorar la seva productivitat i la seva sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
Els seus àmbits prioritaris de treball són:

Actualment, l’AgroDeltaLab ja és un espai d’experimentació de base tecnològica. És un living lab, que reuneix l’ecosistema d’innovació: agents de recerca i innovació (com AgroTech-UPC i l’Agròpolis), empre-ses innovadores i startups, amb els productors locals per dissenyar, provar i implementar solucions per als reptes del territori i impulsar una horticultura altament innovadora, competitiva i sostenible.

En l’AgroDeltaLab actualment ja s’estan desenvolupant solucions molt avançades que contribueixen als objectius del territori i també de la Unió Europea pel que fa a la seguretat alimentària, la neutralitat climàtica i la biodiversitat. La implementació d’aquestes solucions, però, sovint es troba amb barreres reguladores, i per això la petició d’aplicar canvis o excepcions normatives.

juny 2025