Skip to main content

L’octubre del 2024, la Unió Europea ha pres la decisió d’imposar aranzels de fins a un 45% als vehicles elèctrics importats des de la Xina, amb l’objectiu de contrarestar el que considera pràctiques comercials deslleials, incloent subvencions massives del govern xinès als seus fabricants.

Aquest moviment, liderat per la Comissió Europea i recolzat per la majoria dels Estats membres, marca un punt d’inflexió en les relacions comercials entre Europa i la Xina, i ha generat una resposta contundent de Pequín, que amenaça amb represàlies que podrien impactar greument sectors clau de l’economia europea, com el de l’exportació de porcí espanyol.

 

TENSIONS COMERCIALS XINA-UE

La justificació de la UE per imposar aquests aranzels es basa en la ràpida expansió de les importacions de vehicles elèctrics xinesos al mercat europeu, que van passar d’un 3,9% de quota el 2020 a un sorprenent 25% el 2024. Les autoritats europees consideren que els preus d’aquests vehicles estan artificialment baixos a causa de les generoses subvencions que reben els fabricants xinesos per part del govern, cosa que genera una competència deslleial per a les empreses europees. Entre els fabricants xinesos afectats pels aranzels hi ha gegants com BYD, NIO, i Geely, entre d’altres.

La indústria automotriu de la UE s’enfronta a una creixent pressió per reduir les seves emissions i adaptar-se a la transició cap a vehicles elèctrics. No obstant això, els fabricants europeus lluiten per igualar els baixos preus dels seus competidors xinesos, cosa que ha derivat en aquestes tensions comercials. Es preveu que els aranzels tinguin un impacte important en l’oferta de vehicles elèctrics assequibles, la qual cosa podria alentir l’accés del consumidor europeu a models elèctrics econòmics, afectant la demanda en un mercat en transició.

En resposta a les mesures de la UE, el Govern xinès ha insinuat possibles represàlies, entre les quals destaquen accions dirigides a sectors clau d’exportació europeus, sent el porcí un dels més vulnerables. Espanya és el major exportador de productes porcins a la Xina, amb un valor d’exportacions que va superar els 4.000 milions d’euros el 2023. La Xina és el principal mercat exterior per al porcí espanyol, representant aproximadament el 30% de les exportacions totals del sector.

 

 

 

Espanya és el major exportador
de productes porcins a la Xina,
amb un valor d’exportacions que
va superar els 4.000 milions d’euros
el 2023, amb Catalunya al capdavant.
La Xina és el principal
mercat exterior per al porcí espanyol, representant aproximadament
el 30% de les exportacions totals
del sector.

Volum de marques de cotxes
xinesos a la UE

Les represàlies xineses en aquest àmbit no serien una novetat; en altres disputes comercials, Pequín ha utilitzat el seu poder de compra per pressionar els seus socis comercials. En cas que la Xina decideixi imposar barreres a les importacions de porcí, l’impacte seria devastador per als productors espanyols, especialment en un moment en què la pesta porcina africana ha afectat negativament el subministrament mundial, augmentant la dependència de la Xina en importacions de carn.

 

EVITAR LA “GUERRA” COMERCIAL

Diversos estudis han analitzat les possibles conseqüències econòmiques d’aquesta disputa. Un informe recent de l’Institut d’Estudis Econòmics Europeus (EUA) assenyala que, si bé els aranzels als cotxes elèctrics xinesos poden brindar un respir temporal als fabricants europeus, el risc de represàlies comercials podria desencadenar una caiguda del 15% en les exportacions espanyoles de productes porcins en els pròxims 12 mesos. Això es traduiria en pèrdues de milers d’ocupacions en el sector agrícola i un deteriorament significatiu de les relacions comercials entre Espanya i la Xina.

D’altra banda, el Centre de Comerç Internacional (CCI) adverteix que, si bé les represàlies xineses impactarien de manera més directa als exportadors de productes agrícoles, també podrien derivar en una guerra comercial més àmplia, afectant sectors industrials europeus clau, com la maquinària i els productes farmacèutics, que també tenen la Xina com un dels seus majors mercats.

Davant d’aquest escenari, tant la UE com la Xina han deixat la porta oberta a una solució negociada. Brussel·les ha indicat que els aranzels podrien revisar-se si Pequín accedeix a reduir les seves subvencions als fabricants de vehicles elèctrics i mostra disposició a una competència més equitativa. Mentrestant, Pequín ha mostrat interès a reprendre el diàleg, tot i que man-té una postura ferma respecte a defensar els seus in-teressos comercials. A nivell intern, el Govern espan-yol ha instat la Comissió Europea que busqui una solució diplomàtica que eviti represàlies que afectin el sector porcí.

Exportacions de porcí any 2023 per CCAA

Exportacions de porcí per CCAA any 2023

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya ha subratllat la importància de diversificar els mercats d’exportació de porcí, buscant reduir la dependència del mercat xinès davant la possibilitat que les tensions comercials escalin.

En suma, la decisió de la Unió Europea d’imposar aranzels als vehicles elèctrics xinesos ha desencadenat una complexa disputa comercial que amenaça de repercutir en sectors clau de l’economia europea, com el porcí espanyol. Si bé els aranzels busquen protegir els fabricants europeus de pràctiques deslleials, el risc de represàlies comercials de la Xina planteja seriosos desafiaments per a l’economia espanyola. Els pròxims mesos seran crucials per determinar si ambdues parts poden arribar a un acord o si, per contra, s’intensifica una guerra comercial amb conseqüències imprevisibles.

Aquest conflicte posa en relleu la interdependència global en sectors com l’automotriu i l’agrícola, i la necessitat de trobar un equilibri entre protegir les indústries nacionals i mantenir relacions comercials estables amb les principals potències econòmiques del món.

setembre-octubre 2024