Skip to main content
  • La moció posa en evidència la inexistència d’un Pla de Gestió de l’actual ZEPA

  • El Govern haurà de retirar la seva proposta d’ampliació de la ZEPA i assolir un consens majoritari

  • La moció es reprodueix en els ajuntaments del Baix Llobregat i compta amb el suport de l’Institut Agrícola i les cooperatives agràries

  • El Parlament insta a la Generalitat a modificar la normativa del Parc Agrari per a fer possible la modernització de les explotacions agràries

  • La Generalitat haurà d’executar al 2024 les infraestructures necessàries per evitar les inundacions habituals que fan malbé les collites

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat una moció presentada pel PSC que impedeix l’ampliació prevista per la Generalitat i que significava la ruïna de la indústria agroalimentària de la comarca del Baix Llobregat. La moció ha comptat amb el suport de Junts per Catalunya, Vox, PP i Ciutadans.

L’Ajuntament de Gavà (PSC – Junts per Catalunya), amb el suport d’ERC, PP i Vox, ha aprovat una resolució similar en defensa de l’agricultura de proximitat i els ajuntaments de Viladecans i Sant Boi ho faran en els propers plens.

L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre valora molt positivament aquesta resolució que obliga a fer les inversions necessàries per protegir el medi ambient i els espais naturals, impulsar “les explotacions agroalimentàries cap a una agricultura moderna, implementant-ne la darrera tecnologia i les tècniques productives més òptimes per a ser competitiva”, modificant la normativa del Parc Agrari, una vella reivindicació dels empresaris de la comarca. Baldiri Ros, President de l’Institut Agrícola, ha afirmat que “la moció aprovada posa de manifest que teníem raó quan afirmaven que el creixement econòmic de la indústria agrícola i la protecció ambiental són compatibles, i que l’ampliació de la ZEPA no era cap solució”.

El Parlament esmena la gestió de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que haurà d’arxivar la seva proposta d’ampliació de la ZEPA i no podrà aprovar una altra “delimitació de la ZEPA si no s’ha constituït la taula de treball que té aquest objecte, i s’ha assolit un consens majoritari sobre el tema”.

La moció exigeix al Departament que convoqui en el termini màxim de 15 dies “les 3 taules de treball a les que es va comprometre el Govern de la Generalitat: una per a la delimitació de la ZEPA, l’altra per a la millora de les infraestructures hidràuliques i de desguàs, i la tercera per revisar la normativa del Parc Agrari amb les administracions amb competència urbanística” amb la participació de les organitzacions empresarials agroalimentàries.

Així mateix, com exigien les cooperatives i l’Institut, la moció insta a la Generalitat a “elaborar, de forma urgent i preferent, el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge dels actuals espais ZEPA del delta del Llobregat”, que permeti amb una gestió eficaç evitar una nova ampliació de la ZEPA.

La moció aprova les inversions necessàries per “aconseguir que les zones agrícoles no quedin inundades més de 24 hores per una pluja amb període de retorn de 10 anys, incrementant la capacitat de drenatge i la capacitat de laminació del territori, sense perjudicar a les activitats econòmiques existents”, incloent la priorització de les actuacions, calendari d’execució i un pressupost anual adequat i suficient per dur-lo a terme.

5 d’octubre 2023

CCMA

LA REPÙBLICA

LÍNIA MAR

EL BAIX

COPE